İşyeri Hekimimiz Sayın DR Şehnaz Koçak hanımın katılımıyla, personelimize 28.02.2015 Cumartesi günü saat 09:00 -10:00 arası ‘’İşyerinde Kişisel ve Mesleki Hijyen’’ konu başlıklı eğitim verilmiştir.
HİJYEN
Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumu; tüm temizlik kurallarının gereklerini uygulayarak yapılan iyileştirme çalışmaları; sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümüdür.
Bulaşma Kaynakları
İnsan, Bitkiler, Hayvanlar, Su, Hava, Toprak, Kanalizasyon ve Kimyasallardır.
Tehlike tipleri (Ürün)
Biyolojik / Mikrobiyolojik Tehlikeler; Kimyasal Tehlikeler, Fiziksel Tehlikeler
BİYOLOJİK / MİKROBİYOLOJİK TEHLİKELER
Parazitler, Bakteriler, Virüsler, Küfler, Algler dir.
KİMYASAL TEHLİKELER
Pestisitler, antibiyotikler, Büyüme hormonları gibi veteriner ilaçları, Toksik mineraller, Gıda katkı maddeleri, Alerjen bileşikler, Uygun olmayan plastik ambalaj materyallerinden kaynaklanan bulaşmalar (MİGRASYON), Deterjan ve dezenfektan kalıntıları dır.
FİZİKSEL TEHLİKELER
Cam, Tahta, Taş, Metal, Yabancı maddelerdir.
KİŞİSEL HİJYEN
Kişinin öncelikle kendi sağlığını daha sonra çevresindeki kişi ve kişilerin sağlığını bozmayacak uygulamaları ve temizlik önlemlerini içerir. Hijyen için giriş yolları eller, ağız, burun, genel olarak gruplanabilir.
Mikroorganizmalar: Mikroskobik, gözle görülmeyen organizmalardır. Bölünerek çoğalırlar üremeleri çok hızlıdır, sayıları 10-20 dakika arasında ikiye katlanır. Bir adet mikroorganizma 24 saat içinde 117 katrilyon âdete ulaşıyor.
AĞIZ:
Her yemekten sonra ağız çevresi ve içi sabun ile yıkanıp, durulanıp kurulanmalı. Dişler her yemekten sonra, mümkün değilse sabah hiçbir şey yemeden ve yatmadan önce mutlaka fırçalanmalı. Orta yumuşaklıkta bir fırça seçilmeli, fırçalar kapalı bir yerde saklanmalı ve 3-4 ayda bir değiştirilmeli. Diş fırçalarken dişlerin tüm yüzeyleri, diş etleri ve dil fırçalanarak temizlenmeli.
BURUN
Burun içi temizlenmesi yapıldıktan sonra eller mutlaka iyice temizlenmelidir.
GENEL:
İş çıkışı duş alınmalı. Ayaklar en az günde bir kez sıcak su ve sabun ile temizlenmeli. Vücut temizliği en az haftada bir kez sıcak su ve sabun ile yapılmalı. Çoraplar bir kez giydikten sonra yıkanmalı. Ter kokusunu önlemek için gerekli vücut temizliği yapılmalıdır.